Mer än bara massage

Ta hand om dig själv i tid och satsa på förebyggande massage eller behandling

Boka tid i Båstad

Massage ger snabbare återhämtning efter muskelbristning

Visste du att massage påskyndar läkningen vid muskelbristning? De två-tre första dagarna ska du låta den skadade muskeln vila, men därefter är försiktig massage och tvära friktioner bra för att stimulera blodcirkulationen i muskeln och få den att slappna av och därmed påskynda återhämtningen. Genom i första hand strykningar transporteras vätskeansamlingar bort via vener och lymfkärl, vilket är viktigt vid en muskelbristning eller stukning. Ju snabbare behandlingen påbörjas desto mindre risk är det också för att ärrvävnad, som lätt ger upphov till nya muskelbristningar, bildas i muskeln.

De två behandlingar som jag rekommenderar i första hand är Klassisk massage och Manuell lymfdränage.

Efter 5 dagar, när smärtan minskat, bör du också komma igång med fysisk träning, eftersom cirkulationen är viktig för att skadan ska läkas så fort som möjligt. Börja försiktigt utan att överanstränga det skadade området.

Muskelbristning (också kallad muskelsträckning) kan uppstå av många olika orsaker. Det är en vanligt förekommande idrottsskada, men kan även uppstå på grund av upprepade ensidiga rörelser eller försvagade muskler. Sträckningen sker ofta i samband med en aktivitet eller hastig rörelse då vävnaden inte är förberedd på kraftens storlek eller typ. Ju mer vältränad en muskel är, desto högre hållfasthet och förmåga har den att utstå belastning.

Det som händer vid en muskelbristning är att en eller flera muskelfibrer går av, så att en inre blödning uppstår. Blödningen skapar i sin tur en inflammation med bland annat svullnad och smärta, vilket är kroppens läkningsmekanism och sätt att motverka ytterligare skada. En muskelbristning känns ofta som en huggande smärta från muskeln med efterföljande ömhet, stelhet och muskelsvaghet. Muskelbristningar läker normalt av sig själva på 6-8 veckor, men det finns en del saker att tänka på för att påskynda läkningen.

Dag 1-2

De första 48 timmarna efter skadetillfället förekommer det en blödning i muskel. Då är det viktigt att vila så att man inte ökar cirkulationen i muskeln. Dvs. ingen träning, massage eller stretching av det skadade området där muskelbristningen är lokaliserad. Det är bra att tryckbehandla med elastisk binda de första 48 timmarna för att minska blödningen. Även isbehandling eller kylande liniment över muskelbristningen/sträckningen minskar blödningen. Is bör dock inte vara i direkt kontakt med huden och inte längre än 20 minuter.

Dag 3-5

Efter 72 timmar kan cirkulationsträning påbörjas för att påskynda läkningen av muskelbristningen/sträckningen. Lätt promenad eller cykling på stationär cykel med lätt motstånd. Ingen löpning eller stretching. Dag 3 ska du även uppsöka specialist för behandling i form av massage och tvära friktioner. Ju längre du väntar med att påbörja behandling desto längre blir din rehabiliteringsfas. Ju snabbare behandlingen påbörjas desto mindre är också risken för att ärrvävnad bildas i den skadade muskeln.

Dag 5-

Efter dag 5 påbörjas rehabiliteringsfasen. Hur lång rehabiliteringsfasen blir beror på var muskelbristningen är lokaliserad och vilken typ av muskelbristning/sträckning det är. Under rehabiliteringsfasen bör du komma igång med ett träningsprogram som består av styrke-, balans- och konditionsträning. När du återgår till fysisk aktivitet bör du värma upp ordentligt innan du belastar muskeln.

(KÄLLA: Idrottsskadespecialisterna)